Cynamon pozyskiwany jest z kory drzew cynamonowców, które pierwotnie występowały tylko we wschodniej i północno-wschodniej Azji, roślina ta należy do roślin leczniczych. Już 2700 lat p.n.e. znalazła się wzmianka o cynamonie i jego właściwościach rozgrzewających w chińskiej księdze zielarskiej.W połączeniu z miodem zmniejsza ból stawów oraz ma działanie przeciwstarzeniowe.
Właściwości cynamonu:
- środek wspomagający i pobudzający krążenie, poprawia dopływ krwi do mózgu,
- rozjaśnia umysł, lepsza pamięć, poprawia koncentracje, wspomaganie leczenia migreny,
- wspomagający trawienie,
- utrzymujący higienę jamy ustnej,działanie dezynfekujące,
- wspomaga terapie p/bólowe zwłaszcza bóle menstruacyjne,
- profilaktyka i wspomaganie infekcji, działanie rozgrzewające,
- działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne,
- ekstrakt z cynamonu ma działanie p/ grzybicze zwłaszcza grzyb Candida Albicans oraz hamuje wzrost chorobotwórczych pleśni i drożdżaków na Salmonella typhimurium i Escherichia coli,
- chroni jedzenie przed psuciem,
- posiada właściwości przeciwzapalne,
- wspomaga apetyt,
- działa jak afrodyzjak zwłaszcza na płeć żeńską,
- wspomaga przemianę materii,
- posiada działanie antyoksydacyjne, poprawia nastrój,
- może obniżyć poziom cukru we krwi,
- reguluje poziom cholesterolu,
- wspomaga krzepnięcie krwi…
Mity i Fakty o cynamonie?
Cynamon zawiera kumarynę i w większej ilości może wykazywać działanie szkodliwe dla organizmu ludzkiego, zwłaszcza wątroby i nerek. Kumaryna wykazuje działanie uspokajające, relaksujące na mięśnie gładkie i prążkowane, przeciwobrzękowe i przeciwbólowe, oraz w małych ilościach ma działanie p/nowotworowe. Jedna płaska łyżeczka cynamonu tygodniowo jest bezpieczna dla organizmu i badania nie wykazały szkodliwego wpływu cynamonu na organizm ludzki, jest to działanie jest prewencyjne. Ostrożnie podchodzić powinny osoby z wrzodami żołądka, które korzystają z walorów smakowych do ciast i innych potraw.