Cynamon

Cynamon pozyskiwany jest z kory drzew cynamonowców, które pierwotnie występowały tylko we wschodniej i północno-wschodniej Azji, roślina ta należy do roślin leczniczych. Już 2700 lat p.n.e. znalazła się wzmianka o cynamonie i jego właściwościach rozgrzewających w chińskiej księdze zielarskiej.W połączeniu z miodem zmniejsza ból stawów oraz ma działanie przeciwstarzeniowe.

Właściwości cynamonu:

  • środek wspomagający i pobudzający krążenie, poprawia dopływ krwi do mózgu,
  • rozjaśnia umysł, lepsza pamięć, poprawia koncentracje, wspomaganie leczenia migreny,
  • wspomagający trawienie,
  • utrzymujący higienę jamy ustnej,działanie dezynfekujące,
  • wspomaga terapie p/bólowe zwłaszcza bóle menstruacyjne,
  • profilaktyka i wspomaganie infekcji, działanie rozgrzewające,
  • działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne,
  • ekstrakt z cynamonu ma działanie p/ grzybicze zwłaszcza grzyb Candida Albicans oraz hamuje wzrost chorobotwórczych pleśni i drożdżaków na Salmonella typhimurium i Escherichia coli,
  • chroni jedzenie przed psuciem,
  •  posiada właściwości przeciwzapalne,
  • wspomaga apetyt,
  • działa jak afrodyzjak zwłaszcza na płeć żeńską,
  • wspomaga przemianę materii,
  • posiada działanie antyoksydacyjne, poprawia nastrój,
  • może obniżyć poziom cukru we krwi,
  • reguluje poziom cholesterolu,
  • wspomaga krzepnięcie krwi…

Mity i Fakty o cynamonie?
Cynamon zawiera kumarynę i  w większej ilości może wykazywać działanie szkodliwe dla organizmu ludzkiego, zwłaszcza wątroby i nerek. Kumaryna wykazuje działanie uspokajające, relaksujące na mięśnie gładkie i prążkowane, przeciwobrzękowe i przeciwbólowe, oraz w małych ilościach ma działanie p/nowotworowe. Jedna płaska łyżeczka cynamonu tygodniowo jest bezpieczna dla organizmu i  badania nie wykazały szkodliwego wpływu cynamonu na organizm ludzki, jest to działanie jest prewencyjne. Ostrożnie podchodzić powinny osoby z wrzodami żołądka, które korzystają z walorów smakowych do ciast i innych potraw.

www_ikona

Nasze serwisy