Zapobiegaj utracie witamin w procesach kulinarnych.
Dbałość o przygotowanie posiłków jest bardzo ważna, ponieważ każdy z nas ma się odżywiać a nie tylko najadać. Aby zapobiec utracie witamin w żywności, ogranicz procesy przetwarzania do minimum i staraj się przygotowywać posiłki bezpośrednio przed jedzeniem.
- Jedz warzywa i owoce surowe
- Warzywa i owoce gotuj na parze
- Gotowanie warzyw w wodzie powinno odbywać się w małej ilości wody, którą później można wykorzystać do sosów
- Przyrządzaj posiłki krótko przed podaniem na talerz
- Posiłki, surówki – przygotowuj z produktów świeżych i zalej szybko np.oliwką z oliwek
- Nie kupuj w lecie warzyw świeżych na zapas i nie przetrzymuj długo w lodówce
- Jeżeli nie masz produktów świeżych do przygotowania posiłku, wykorzystuj mrożonki dobrej jakości!
- Ogranicz żywność w puszkach
- Żywność mrożoną gotuj bez rozmrażania
- Myj warzywa i owoce pod bieżącą wodą, nie mocz i nie wypłukuj z nich witaminy C i B
- Używaj naczyń ze stali nierdzewnej – bardzo ważne
- Garnki o niskiej jakości zubożają potrawy
- Warzywa strączkowe, makaron, ryż, mąkę przechowywać w ciemnych pojemnikach, gdyż promienie słoneczne niszczą zawartą w nich witaminę B2,
- Nie wystawiać mleka, przetworów mlecznych na działanie słońca, gdyż tracą witaminy A,D,B2
- Oleje trzymaj w szafkach , najlepiej w ciemnych butelkach , chroń przed działaniem promieni słonecznych, mogą się utleniać.
- Mrożonki trzymaj w temperaturze poniżej – 18 stopni
- Ryby trzymaj poniżej -18 do – 20 stopni
- Nie zamrażaj dwukrotnie, nawet produktów zamrożonych, rozmrożonych i później poddanych przeróbce kulinarnej.
