Utrata wartości odżywczych w procesach kulinarnych

Zapobiegaj utracie witamin w procesach kulinarnych.
Dbałość o przygotowanie posiłków jest bardzo ważna, ponieważ każdy z nas ma się odżywiać a nie tylko najadać. Aby zapobiec utracie witamin w żywności, ogranicz procesy przetwarzania do minimum i staraj się przygotowywać posiłki bezpośrednio przed jedzeniem.

  • Jedz warzywa i owoce surowe
  • Warzywa i owoce  gotuj na parze
  • Gotowanie warzyw w wodzie powinno odbywać się w małej ilości wody, którą później można wykorzystać do sosów
  • Przyrządzaj posiłki krótko przed podaniem na talerz
  • Posiłki, surówki –  przygotowuj z produktów świeżych i zalej szybko np.oliwką z oliwek
  • Nie kupuj w lecie warzyw świeżych na zapas i nie przetrzymuj długo w lodówce
  • Jeżeli nie masz produktów świeżych do przygotowania posiłku, wykorzystuj mrożonki dobrej jakości!
  • Ogranicz żywność w puszkach
  • Żywność mrożoną gotuj bez rozmrażania
  • Myj warzywa i owoce pod bieżącą wodą, nie mocz i nie wypłukuj z nich witaminy C i B
  • Używaj naczyń ze stali nierdzewnej – bardzo ważne
  • Garnki o niskiej jakości zubożają potrawy
  • Warzywa strączkowe, makaron, ryż, mąkę przechowywać w ciemnych pojemnikach, gdyż promienie słoneczne niszczą zawartą w nich witaminę B2,
  • Nie wystawiać mleka, przetworów mlecznych na działanie słońca, gdyż tracą witaminy A,D,B2
  • Oleje trzymaj w szafkach , najlepiej w ciemnych butelkach , chroń przed działaniem promieni słonecznych, mogą się  utleniać.
  • Mrożonki trzymaj w temperaturze poniżej – 18 stopni
  • Ryby trzymaj poniżej -18 do – 20 stopni
  • Nie zamrażaj dwukrotnie, nawet produktów zamrożonych, rozmrożonych  i później poddanych przeróbce kulinarnej.
Iwona Andrys

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

www_ikona

Nasze serwisy

Szukaj na stronie