Cynamon należy do najstarszych przypraw opisywanych przez człowieka, można powiedzieć, ze stosują go wszystkie cywilizacje Ziemi. Używali go również starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Cynamon wielu z nas znana jako przyprawę w kuchni stosowaną przy wypiekach, ale również cynamon jest niezastąpiony w tradycyjnej medycynie indyjskiej tzw Ajurwedzie i chińskiej. Każda część drzewa cynamonowego ma zastosowanie w ziołolecznictwie np: aldehyd cynamonowy (kora), eugenol (liść) i kamfora (korzeń).
Jakie ma działanie cynamon?
- działanie aromatyzujące wykorzystywane w przygotowywaniu potraw
- walory smakowe
- rozgrzewa
- tonizuje
- działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne
- wyrównuje poziom cukru we krwi, wykazuje działanie normalizujące
- jako środka na dolegliwości układu oddechowego
- wspomaga trawienie
- działanie jako środek przeciw-utleniający
- działanie przeciwzapalne
- regulujące cholesterol
