Plasterek można ssać kilka razy dziennie gdy boli nas gardło lub dodać do gorącej herbaty lub wody. Niektóre osoby, bardzo lubią wypić czarną kawę z imbirem, co jest dobrym pomysłem na okres zimowy i alternatywą dla mleka! W okresie jesienno – zimowym imbir możemy dołożyć również do gorącego piwa celem rozgrzania zmarzłego organizmu. Jego smak jest ostry i jeżeli dołożymy jego dyzo, woda będzie nie do wypicia. Imbir powinien być jasny, soczysty i młody. Przygotowujemy bezpośrednio przed spożyciem.
Na co pomaga nam Imbir?
- posiada walory smakowe i można dodać go do potraw i napojów
- rozgrzewa
- stosujemy przy infekcjach i przeziębieniach
- wskazany na mdłości w okresie ciąży (konsultacja z lekarzem)
- posiada działanie przeciwzakrzepowe
- działanie przeciw wirusowe i bakteryjne
- działanie przeciwzapalne
- badania naukowe wykazują działanie przeciw rakowe, bardzo ważne zwłaszcza przy nowotworze prostaty i guzach
- działanie antyoksydacyjne
