Drzewa iglaste maja praktycznie cały rok świeże pączki. Dobrze je żuć, jeżeli mamy problem z infekcjami, kaszlem i katarem. Można również wczesną wiosną w maju przygotować nalewkę na pędach sosny.
Nalewka sosnowa to syrop na gardło, doskonała na przeziębienia, ponieważ jej działanie jest wykrztuśnie i bakteriobójcze.
Jak przygotować nalewkę?
- zbieramy w maju młode pędy sosny, bez rozwiniętych igieł, miękkie
- myjemy pędy
- układamy w słoju na przemian zasypując cukrem, lub miodem
- zalewamy spirytusem połączonym z alkoholem, nie przekraczamy mocy 60% (nie dodajemy wody, ponieważ woda powoduje goryczkę i pędy robią się ciemne !)
- odstawiamy w ciepłe miejsce, pędy powinny być przykryte alkoholem, można je przycisnąć naczyniem, szczelnie zamknięte
- pędy puszczają sok
- Po 3 miesiącach odciskamy, filtrujemy i przelewamy do butelek.
- Po paru miesiącach nalewka sosnowa jest krystaliczna, może być z osadem, koloru złotego ( zależy jaki dołożycie np miód?)
Jeżeli macie przygotowane nalewki z malin, czarnej porzeczki czy czarnego bzu, można to połączyć ze sobą przy infekcji.
