Żucie pączków modrzewia, sosny, jodły, nalewka z pędów sosny.

Drzewa iglaste maja praktycznie cały rok świeże pączki. Dobrze je żuć, jeżeli mamy problem z infekcjami, kaszlem i katarem. Można również wczesną wiosną w maju przygotować  nalewkę na pędach sosny.
Nalewka sosnowa to syrop na gardło, doskonała na przeziębienia, ponieważ jej działanie jest wykrztuśnie i bakteriobójcze.

Jak przygotować nalewkę?

  • zbieramy w maju młode pędy sosny, bez rozwiniętych igieł, miękkie
  • myjemy pędy
  • układamy w słoju na przemian zasypując cukrem, lub miodem
  • zalewamy spirytusem połączonym z alkoholem, nie przekraczamy mocy 60% (nie dodajemy wody, ponieważ woda powoduje goryczkę i pędy robią się ciemne !)
  • odstawiamy w ciepłe miejsce, pędy powinny być przykryte alkoholem, można je przycisnąć naczyniem, szczelnie zamknięte
  • pędy puszczają sok
  • Po 3 miesiącach  odciskamy, filtrujemy  i przelewamy do butelek.
  • Po paru miesiącach nalewka sosnowa jest krystaliczna, może być z osadem, koloru złotego ( zależy jaki dołożycie np miód?)

Jeżeli macie przygotowane nalewki z malin, czarnej porzeczki czy czarnego bzu, można to połączyć ze sobą przy infekcji.

Iwona Andrys
www_ikona

Nasze serwisy

Szukaj na stronie