Cebula, jak możemy ją wykorzystać przy terapiach leczniczych

Właściwości lecznicze posiada cebula, która ma ostry smak, ponieważ zawiera więcej związków siarki np. cykloallinę. Łagodna cebula ma mniejsze wartości lecznicze, natomiast jest łagodniejsza i może w wielu przypadkach, mieć większe walory smakowe  w potrawach. Przygotowywanie wszystkich potraw jest już lecznicze, ponieważ unoszą się tam związki lotne, które leczą i służą jak inhalacja.

Przepisy z tradycji ojca Klimuszki

Przewlekłe zapalenie migdałów podniebiennych. Płuczemy gardło kilka razy dziennie z rozcieńczonym świeżo wyciśniętym sokiem z cebuli z solą fizjologiczna.

Cebula chroniła nas i chroni przed bakteriami, w roku 1918-1919 walczyła w wielu domostwach z grypą hiszpanką wywołana przez groźny wirus A/H1N1. Cebula jak żaden lek pomaga walczyć z katarem i kaszlem. Możemy stosować do inhalacji, pokrojoną cebulę na małe plasterki kładziemy w miejscu gdzie przebywamy i wdychamy jej związki lotne.

Domowy przeciwbakteryjny syrop z cebuli. Wolno podgrzewamy posiekaną lub starta cebulę, nie gotujemy jej i odstawiamy na 30 minut. Do tak przygotowanego wywaru z cebuli  dodajemy miód i zmielony anyż. Jeżeli nie dodajesz miodu tylko cukier, możesz go dołożyć w trakcie gotowania cebuli, miodu nie dodajemy w trakcie gotowania, ponieważ podgrzewany traci wartości lecznicze a nawet staje się toksyczny.

  • 2 cebule,
  • 5 łyżek miodu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych nasion owoców anyżu

Wzmocniony eliksir dla dorosłych, silne działanie na grypę i infekcje dróg oddechowych. Do przepisu powyżej dodajemy 2-3 łyżeczki nalewki z propolisu.

Przeciwgrypowa surówka z cebuli i kiwi podawana do dań profilaktycznie i ogólnie wzmacniająco. Posiada działanie antybiotyczne i odżywcze. Dodatkowo wspomaga przy zaparciach. Wszystkie składniki siekamy drobno, jabłko razem ze skórko i pozostawiamy na 30 minut.

  • 1-2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 jabłka
  • 1 mała pomarańcza
  • 4 kiwi

Duszona cebula z gęsim smalcem, posiada działanie uodparniające, wspomaga leczyć górne drogi oddechowe zwłaszcza problemy z astmą. Cebule kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy na patelnie wraz rozgrzaną oliwą z oliwek i gęsim smalcem, dodajemy przyprawy, wbijamy 1 jajko i smażymy 2 minuty.

  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka gęsiego smalcu
  • 1 jajko
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
Iwona Andrys
www_ikona

Nasze serwisy

Szukaj na stronie